Sunday, February 27, 2011

sorry is something

Ustaz aku kat sekolah dulu kala pernah pesan; sebelum tidur tu, muhasabah diri dulu. Letak tangan atas dahi or kepala kita and then fikir, hitung apa yang kita dah buat hari ini. Ada tak kita sakitkan hati orang, ada tak kita buat salah dengan orang lain, ada tak kita berbuat baik dengan orang lain. Lepas tu, jadikan lah amalan maafkan kesalahan orang lain sebelum tidur. Orang yang memaafkan kesalahan orang lain adalah insan yang mempunyai hati yang mulia.

Isaac Friedmann once said, forgiveness is the
sweetest revenge. Kalau kita memaafkan orang lain, hati jadi tenang. Lagipun, bukannya rugi apa-apa pun. Untung ada la. Kepala pun tak serabut. Betul tak? Kalau tak betul, please do correct me. Memang la susah nak maafkan orang. Lagi-lagi kalau dia dah buat taik dengan ko. Susah gila kan. Sebab tu la dipanggil nafsu amarah. Nak kawal nafsu memang sangat-sangat susah. Memang salute la kat sape yang boleh kawal nafsu dia. Respek la.

And one more thing, orang yang mintak maaf tak bermakna dia tu bersalah. Sometimes, we need to ask forgiveness willingly. Jangan ego sangat. Kalau dah terang-terang salah kita, mintak maaf je la. Tak susah pun. Tiga ayat je pun. " Aku mintak maaf " . Kalau dalam BI, dua ayat je. " I'm sorry ". Susah ke? Tak kering la air liur tu. Kalau dia taknak maafkan ko, lantak pi la. Ko dah mintak elok- elok kan.

So, from now on, jangan la susah sangat nak minta maaf k
alau kita dah buat salah. Ringan-ringankan la mulut tu. Lagi satu, kalau orang dah minta maaf, jangan la duk ikut sangat ego. Just let go je. Maafkan je la. Tak rugi la. Di kesempatan ini, aku nak mintak maaf la kalau aku ada wat salah, ada sakitkan hati, atau apa-apa la. Tak payah tunggu hari raya la nak mintak maaf. Lambat agi. Haha. Ok la. That's all. Adios. Assalamualaikum. Peace, no war.






3 comments:

diAnNe said...

aku rase kalo bace blog ko jerk.. mesti cam berilmiah.. hebat superb.. benci btol... warghhh

puteri bunian said...

paeh!! i'm sorry

naqib faiz said...

nina, iju: i'm sorry. haha