Saturday, December 31, 2011

 sorotan 2011

2011. Sama seperti tahun-tahun yang sudah. Cepat berlalu. Macam tak nyempat nak tunggu aku yang lembap dalam bab kejar mengejar ni.

Daripada Anas bin Malik R.A. berkata : Rasulullah S.A.W bersabda; “Tidak akan terjadi kiamat sehingga masa menjadi singkat, maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti petikan api”.

Tahun yang 1001 makna dalam hidup aku.

Januari : Entah den dah lupa pe yang terjadi. Konkusi teruk bulan 1 sampai blackout semua ingatan. Wakaka

Februari : Trip ke Korea. Blog ni diberanakkan.

Mac : Train trip + wedding kakak aku. Thanks Nina, Capt & Ain.

April : Tanjung Balau revisit. Naik basikal keliling UTM dari pukul 2 sampai 11. Keje gila ngan nina & timok masa study week.

Mei : Menghabiskan sisa sisa terakhir nak hadap final exam and viva PSM.

Jun : Dream came true. MASUM 2011. Korang memang terbaek!

Julai : Hibernate di rumah. Menghabiskan bekalan makanan untuk setahun. Kesannya; jadi snorlex. Perhentian and Kenyir trip.

Ogos : Lapor diri kerja. Bermulalah sengsara berpanjangan.

September : Raya di perantauan. Gua konvo dowh!

Oktober : Nothing interesting. Rot at Gebeng. Spend my days dengan blog.

November : Reunion (?) kat UTM. Teringat kat depa. 1001 faces of SSZians.

Disember : Here I am. Masih dipanjangkan umur. Banyak menghabiskan masa di Putrajaya, Bangi dan Kajang.

2011 gonna end. Gonna stop what I should stop.

2012, I welcome you with hugs and kisses. Be nice to me eh.

BTW, ni post ke 150. Hahaha

 kolaj




guna Photovisi

Thursday, December 29, 2011

 sangap

Sekarang ni aku dah jarang keluar. Last keluar masa kononnya nak tengok Sherlock Holmes 2 tapi haghamm. Dengan ke-lembap-an member aku sorang tuh, tak jumpa jalan la, takut hantu la bagai, semua tu jadi faktor terlepasnya Sherlock Holmes 2 yang aku dah booking. Nasib baik aku cool macam Jude Law. Alih-alih gi melawat nenek aku kat Beranang. Makin muda dia sekarang. Haha.

Kawasan sekitar tu famili dia cakap nogoghi. Aku sepatah dua boleh tangkap lagi. Tapi kalau dah berjela-jela, masak gak nak interperet satu-satu. Nasib ada translator. Dapat sebat nasi sambal ikan semilang+sayur labu (eh?). Mekasih mak ngan wan Iju sebab bagi langsat ngan rambutan jadi bekal dalam wayang ganti popcorn. Hampir-hampir kena 'manjet' aitu. Gasak. Rabak jugak pohon langsat kalau betul-betul aku naik.

Aku heran la hari tu masa nak beli tiket wayang. Apesal citer Ombak Rindu penuh lagi? Padahal dah 3 minggu kot. Apa sangap benor nak tengok Aaron Aziz. Tak nyempat nak tunggu free download. Alah, piracy konon free download. Yang cakap tu jugak la champion mendownload dalam ddmf. Kalau malas download, tunggu la raya tahun depan. Konpem ada. Kalau bukan tv1, tv2, tv3, sah-sah astro tayang. Realiti filem melayu. Baek tengok Asmara Pontianak K-Pop. Lagi best. Pppppaaritt Jawa.

Dah takde citer lain, Songlap yang jadi pilihan. Ape punya filem la. Haram tak thrill-kan tekak aku. Nak penampo ada la si Ad tu. Entah pape. Lepas ni, repeat Sherlock Holmes 2. Tak kira.









p/s: nina, ko mesti jeles kan? ahahahaha

Wednesday, December 28, 2011

 rabu rabak : evoque




china pro-copycat please make this one for me. lol

Tuesday, December 27, 2011

 MU sapo?

A win is a win!



Aku tak kesah astro kena potong. Kedai mamak ada. Aku tak kesah ramai duk ngata setan merah kena lauk ngan The Blues. Sekali sekala jadi lauk pe salahnya. Biasanya geng-geng yang duk ngata, adu domba, caci maki tu semua kipas team yang susah nak menang ngan si setan merah ni. Kadang-kadang jadi jajan gak. 8-2, 3-1. Bukan dapat menang liga pun. Tapi duk pong pang tak puas hati ngan MU. Main tak best la. Strategi tak menarik la. Percaturan tak betul la. Menang jugak. Team lain? Malas eh nak cakap. Hedih. Bukan nak pandang rendah. Hakikat. Main lawa, team power, player semua jambu, tapi kalau kalah memanjang, baik sokong FC Otelul Galati. Lagi jambu. Heh.

Dah. 5-0 je?





Nicholas Cage




Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

 tolol


Serius gua rasa bangang. Nak demonstrasi, nak tunjuk perasaan bahkan nak berak tepi jalan ramai-ramai sekalipun gua tak amik port. Tapi lu orang wat demo tak menunjukkan lu orang terpelajar. Pergi wat turun bendera najib pe jadahnya. Memang la tak berak kencing atas bendera tu. Kawasan dia. Biarlah dia nak gantung bendera muka dia pun. Kalau dia nak gantung bra bini dia pon apa ko kesah. Macam pergi rumah orang pastu buang baju tuan rumah kat ampaian, sangkut baju ko. Dah kering letak balik. Gitu?

Mamat yang cakap lebat dalam video pon dua tiga kali tolol gak. Yang ko melebih nak ugut, ludah bagai tu ngape? Macam gud gud je. Kononnya hero pujaan malaya la tu. Kononnya da jadi macam Roy la? Bajet semua orang tabik spring la. Tak ubah macam anjing menyalak sakit gigi. Butthurt ka? Simpan la air liur tu. Takyah nak ludah sangat la. Bos lu tak berapa pandang la. Buat aku geli hati je.

Masing-masing da besar. Yang terpelajar buat la cara terpelajar. Guna saluran yang sesuai. Biar orang respek lu, jangan sampai orang suspek lu. Yang tak berapa nak terpelajar, bawak-bawak la belajar. Jangan sembur sana sini. Orang tak nampak lu macam hero, orang nampak lu bagero. Masa PRU nanti kita sama-sama pangkah yang kita pilih kay. Toksah la bising-bising dalam video. Malu..



Friday, December 16, 2011

 postulate dea the great

Semalam aku lepak ngan member aku si Wan kat Putrajaya. Tengah kencang menyembang, dia bukak citer pasal bos dia bagi soalan fizik kat dia. Al maklumla Bachelor of Science(Pure Physics). Yang sedihnya dia cakap dia tak dapat jawab, padahal soalan mudah je. Dia cakap la mudah, mana tau dia gebang je lebih kan. Awal tu aku tergelak la sebab pe jadahnya keje kat KKM pastu bos bagi soalan fizik.

Pastu aku keawangan. Kita dah belajar tapi kenapa by the time habis belajar macam susah nak apply menda tu kat life? Belajar dah tinggi gila babeng. Tak rasa rugi ke? Ilmu masa kecik, comel, montel, dapat pulak ingat sampai la ni kan. Sebab kita memang selalu guna dan apply menda tu. A,b,c, 1,2,3, tambah tolak darab bahagi semua tu small the pieces je. Ada ke persamaan Schrödinger orang guna as daily basis? Pergi kedai mamak, sembang pasal operator Hermitian. Gila salute ah!

Tak payah tipu la cakap ko ada buat. Melainkan masa tu lagi 2,3 jam nak exam pastu ko lapar macam gampang pastu pergi cekik kat kedai mamak. Tangan kanan suap nasi, tangan kiri pegang nota. Aku tak tau la orang lain, tapi aku belajar memang untuk lulus exam, dapat cari kerja, duit masuk poket. Sebab tu aku benak kalau nak ingat and guna balik beberapa benda yang aku dah belajar. Masa tengah panas-panas belajar pun berair mata nak jawab EM, sekarang ni, huh, sorry to say la. Memang out.

Sedangkan mengaji Al-Quran pun kalau dah lama tinggal boleh buat keras lidah nak baca, ni kan pula ilmu duniawi. Bukan benda je boleh berkarat beb. Postulat aku, sekarang ni ramai yang belajar bukan sebab nakkan ilmu tapi lebih kepada mengejar kelangsungan dan kesenangan hidup. Certain people don't.





 merah

Merah. Mata gua merah. Mengantuk. Gara-gara kekurangan ilmu navigasi Putrajaya-Nilai. Lantas jadual tidur gua teranjak. Sampai office muka sangap nak tido dah ketara. Dalam kepala otak gua, nak sambung tidur dalam surau. Gua punch card dulu. Ketapp. Gua pandang kad ketip, 8.53. Kad gua merah sial. Kena menghadap bos pulak. Harap-harap dia tak pakai pape yang kaler merah. Kalau tak memang kat situ jugak aku tabuh dia.










p/s: hangin ngan ICT. semua site dia nak blok. aku nak dengar live streaming radio pun sangkut, sahkan fb.

Wednesday, December 14, 2011

 rabu rabak : mak mah trolled!



LOL



source: 9gag.com

 nostalgia

Happy Ending. Best siak!






Kenangan zaman belajar. Fuhh. Terkinja-kinja macam beruk kalau teringat. Tersengih sorang-sorang dibuatnya bila tengok balik gambar-gambar lama. Kiut. Comel. Montel. Gebu. Zaman sekolah rendah serius kabur kenangan. Tak berapa nak ingat. Maklumla, kepala ikan, semut semua dah jadi menu harian aku. Benak sebenak-benaknya.

Kalau ingat pun yang kelat-kelat je la. Kena penampar dengan cikgu disiplin a.k.a. mak gua. Bertumbuk dengan member kelas dalam kelas sebab dia lukis anu kat sticker Micheal Owen atas pencil box aku. Panas wo. Sticker kesayangan tu. Cumbu betul. Balasannya kena rotan dengan cikgu disiplin a.k.a. mak aku lagi. Berbirat pungkoq aku, berbelang tiga. Sarjan. Kena cubit cuping sampai berdarah sebab bising dalam kelas. Yang tu aku paling bengang sekali. Tengah syok duk lawan tepuk kad atas meja, tiba-tiba cuping telinga aku panas. Ingatkan ada orang duk mengata aku kat sebelah. Panas je. Rupa-rupanya cikgu BI aku duk gentel-gentel cuping aku. Tak semena-mena cecair merah terpancut-pancut keluar.

Tapi takde yang paling kelat melainkan bila aku kena baca doa start perhimpunan hari Ahad. Pergh. Dia punya goyang wa cakap lu, first time baca, gigil lutut ni. Nak sunat pun tak goyang macam ni. Masa sunat gua steady. Biasa la setakat air mutlak keluar setitik dua. Padahal doa tu dalam bahasa ibunda kot. Bahasa Melayu. Ustaz aku da setting awal-awal bagi doa paling simple, dalam BM. Tapi dah gua ni jahil ngalahkan Jamil, tunggang langgang baca. Lepas tu, bila dah biasa, steady je la. Mata sebelah tutup, sebelah lagi usha awek kelas hujung.

Lagu paling makan dalam masa sekolah rendah, lagu kumpulan Baji. A.I.A. Sampai sekarang syahdu lagu tu masih sangkut kat sanubari aku. Zaman main titik, main tikam, main tiang, main pepsikola, zaman makan mamee dalam kelas fardhu 'ain, dah lama lepas. Tapi period of time tu la yang bentuk aku jadi orang bukan setang. Segala penampar, kutilan, sebatan yang hinggap kat badan aku ni, semua dah aku rasa. Sakit wo. Tobat takmo eh kalo kena sekali lagi.

Wednesday, December 7, 2011

 rabu rabak : the spear and the kerambit

 Review: Misteri Jalan Lama



Satu lagi filem yang aku rasa oh shit sangat-sangat. Tapi aku tabik kat bro Afdlin sebab berani mencuba sesuatu yang baru. Berani mencuba tak bermakna hasilnya terbaek.

Awal-awal tengok rasa macam menarik jugak la. Tapi bila start je keluar cgi, terus fuu. Hampeh. Upin-ipin lagi real. Yang bertambah spoil bila Nasir Bilal Khan keluar pakai baju zirah yang nyata mcam plastik dan berseluar fit kaler emas. Defak? Lawak woi. Tangan encik Nasir jadi besar bila pakai baju zirah tu ala-ala Zul Yahya dalam Pepaya.Dah la lagi besar daripada peha.Masa Harak kena pukul ngan Indra pun gila sial lawak. Nampak sangat Afdlin dalam kostum Harak sebab kena tarik pun tersekat-sekat.

Scene Illya jadi raja bunian lagi sial. Teringat kat cite Power Rangers. Sebijik. Que Haidar dan Hans Isaac memang tak payah cakap la. Diorang pelakon senior. Konfem-konfem la tahap lakonan superb. Scene Marion Caunter dengan Que masa malam pertama alam bunian menarik gak la. Aku rasa tu je kot yang misterinya. Nam Ron, memang aku minat sejak tengok citer Gaduh lagi. Dia jadi gengster yang gila stailo. Hang wat ghopla jingga noh.

Barisan pelakon semua superb. Tapi sayang, suntingan, kesan spesial dan CGI memang cam taik. Filem ni sebaris dengan Magika dan Sucker Punch yang mampu membuatkan aku tido dalam panggung. Konklusinya, filem ni tidak memberi impak seram pada aku tapi, berjaya membuatkan aku gelak dekah-dekah dari awal cite sampai keluar jalan ke kereta. Aku suggest kepada sesiapa yang baru putus cinta, yang frust, yang tengah tension, supaya tengok cite ni. Hilang stress. Jangan pergi tengok Ombak Rindu. Bertambah stress nanti. Haha.

Tuesday, December 6, 2011

 jiwa kacau


Kadang-kadang aku terfikir. Tersedar. Adakah betul apa yang aku buat sekarang? Adakah benar style hidup aku sekarang? Apa yang aku betul-betul butuhkan? Banyak sangat ke perubhan aku sekarang? Banyak mana transformasi aku? Jauh mana aku tersimpang? Dalam mana aku tenggelam, lagha dalam hayat aku? Air yang aku tertelan dah tak terlarat aku nak muntahkan. Lemas. Kondisi aku limapuluhlimapuluh. Antara keseronokan mengocak arus deras dunia yang sementara sifatnya dan kemurungan memikirkan nasib di hayat mendatang. Cuak.

Hidup hanya sekali, kata kawanku. Enjoy puas-puas. Buat apa yang nak buat. Manjakan diri selagi nyawa dikandung badan katanya. Ya, aku akui hidup memang sekali. Mati pun sekali. Bukan berkali-kali. Tidak sama sekali. Nikmat dunia dah bermacam-macam dirasai. Rezeki, alhamdulillah sihat walafiat tak pernah kering kelaparan seperti pelarian. Kawan, semua mengasyikkan. Famili, aku taknak famili lain. Aku syukur pada mulut semua nikmat tu. Alhamdulillah. Tapi secara batiniah, perbuatan, amalan aku, adakah seperti orang yang betul-betul bersyukur? Aku tak tahu.

Sudah 2 dekad 5 bulan 7 hari aku sedut oksigen, karsinogen, radon, thoron. Percuma. Macam-macam aku buat, aku rasa dalam tempoh tersebut. Baik, buruk, semua ada. Dosa tak tertanggung tulang belikat. Pahala, entah la. Tak kira. Andai ajal aku sampai, bila tiba saat ketua audit mengaudit akaun dosa pahala aku, entah simpanan yang mana lebih berat. Kiri atau kanan. Serius aku harap belah kanan. Tiada makhluk berharap dicampak hina ke dalam Jahannam. Islam, Kristian, Yahudi, Hindu, Buddha bahkan agama-agama lain semua mengharapkan eternal life di dalam syurga.




Amalan masing-masing. Sendiri mau ingat. Tanah bercucuk tanam sudah diberi tuan tanah. Terpulang pada si hamba, menjalankan amanah mengusahakan tanah pinjaman sesubur-sesuburnya. Jangan sampai menderhaka tuan tanah dengan bercucuk tanam di tanah lain. Nahas jawabnya. Tanah lain dijaga rapi, tanah yang hak dibiar kontang. Kejam namanya.

Kenapa aku emo hari ini? Aku tersedar. Tu sahaja jawapannya. Tuhan tidak memanjangkan mimpi manis duniawu aku. Alhamdulillah. Dimana lagi aku perlu mengadu? Muka buku? Blog? Tidak. Mereka hanya wahana muhasabah diri aku dengan harapan suatu hari nanti aku dapat mengimbas kembali kenangan pahit manis hidup. Mereka tak berguna. Hanya kepada yang satu sahaja aku wajib menyerahkan jiwa raga. Yang Maha Esa.

Aku boleh memberi nasihat, buah fikiran kepada orang lain. Malangnya, aku liat nak buat apa yang aku paculkan dari mulut aku. Biasalah. Manusia. Yang salah menjadi biasa. Yang benar, dipandang luar biasa. Pelik. Sebab terbiasa dengan kebiasaan seperti itu lah aku hanyut. Menganggap yang kebiasaan itu benar. Sesat. Aku terlentok. Time to wake up son!



Wednesday, November 30, 2011

Monday, November 28, 2011

 Harimau Muda malukan Malaysia?

FAILOLOLOLL!







Serius bangang akhar tabloid Kosmo ni. Macam dah takde modal nak buat tajuk berita. Player punya la berpeluh gila vavi kejar bola sana sini bagai nak rak, boleh pulak kata malukan negara. Standard la tu kalah. Adat permainan. kalau tulis tajuk " Malaysia kalah, Bahrain comeback" ke, "Bahrain malukan Malaysia" ke, boleh tahan lagi. Tu pun kalau nak letak sangat la perkataan malu tu. Bengong! American Samoa kalah ngan Australia 31-0 pon Samoa tak bising. Kalah tipis je tu. Alahai. Gagal sungguh.








Dah la semalam gi tengok kat Coffee Street dapat tengok setengah skrin je. Kena blok ngan tiang. Nasib aku ok lagi la. Member aku sorang lagi dapat tengok suku skrin je. Kira aku tengok setengah, dia tengok suku, pastu cantum la. Dia citer suku yang dia tengok, aku citer setengah yang aku tengok. Dapat la 3 suku. Ok la tuh, cun. Kalau tengok satu skrin pon wat sakit hati je. Pincang sana sini.

Apa-apapon, good play la Malaysia. First half, permainan memang terbaek. Second half, hancuss. Hahaha. Takpe la. Menang kalah adat pertandingan. *Ayat cliche kalau kalah.

Sunday, November 27, 2011

 mimpi

Aku tak boleh lupa lagi la kejadian mimpi semalam. Rasa macam terngiang-ngiang dalam kepala hotak. Aku, Amil kena marah ngan dak gemok pasal kutuk balak dia? Defak. Ada menda yang tersirat kot. Uncle, sila tafsir mimpi gua. Lu kan pandai bab ramal-ramal mimpi ni. Lu ramal tuk gua eh? LOL




 1 Muharram detik permulaan...




1 Muharram 1433H. Tahun baru. Azam aku tahun ini; Mana boleh bagitau. Siot!





p/s: semalam mimpi aku, Amil, ngan Timan. Serius lawak woi. Timan nangis-nangis marah aku ngan Amil pasal laki dia. Hahahaha. Guling-guling aku gelak. Ni aku tulis cepat-cepat takut nanti lupa. Hahahahaha

Friday, November 25, 2011

 teraju utama

Aku terfikir.




Hidup ni ibarat dalam filem. Plot sudah ditetapkan oleh director sebelum shooting yakni sejak azali lagi. Kita ni teraju utama filem. Semua jatuh bangkit, naik turun berjayanya filem ni bergantung pada watak utama. kalau kayu pelakonnya, kayulah hasil filem tersebut.

Pasti ada anasir atau watak antagonis yang konsistennya akan memberi tekanan, cabaran, sialan dalam hidup kita. Sikit-sikit ada je yang tak kena. Walau sekecik mana pun hal kita, pasti ada ralat. Ralat sebesar mana pun, cabaran sesusah mana pun, tekanan sekuat mana pun, benda-benda macam tu lah yang membuat plot kita hidup. Membuatkan jalan cerita tu menarik. Contohnya, dalam hidup aku sekarang ni ada la sorang watak jahat. Siapa lagi kalau bukan Azri Batu. Ada je idea jahat dia nak share ngan aku.

Cuba bayangkan cerita tanpa masalah? Bayangkan cerita Adnan Sempit tanpa Zack, konfem tak berapa nak lawak kan? Filem Harry Potter tanpa Lord Voldermort? Sah-sah J.K. Rowling tak kaya kan. Sama jugak dalam hidup. Straight je hidup. Takde liku-liku langsung. Bosan. Dull.

So, jangan merungut sangat la kalau ada masalah. Find ways. Counter it. In the end, good things sure shall rise. Hidup kita, kita yang control. Tak susah mana pun. Tak sepayah nak lekat sugar paper atas polysterine. Jangan lupa. Allah maha adil. Dia ambik sikit daripada kita, Dia pulangkan yang lagi besar kepada kita. Jadi la hamba yang bersyukur. Insyaallah.









p/s: tumblr gua, akubukandea.tumblr.com

Wednesday, November 23, 2011

 rabu rabak: dream


love the signature. 3 am bersengkang mata

Monday, November 21, 2011

 Harimau terlepas di Gelora Bung Karno


Peluh jantan aku menglir menunggu penalti. Keputusan yang amat positif. Nasib tak nasib. Menang tetap menang.




Walaupun Garuda main macam pondan namun Harimau tetap gah memanfaatkan peluang.
Walaupun Garuda dibayangi referee namun Harimau tetap bangkit macam pejuang.
Walaupun Garuda terbang di tempat sendiri namun Harimau kental bukan petualang.
Walaupun Garuda mengekek kesakitan namun Harimau mengaum mengamuk sampai menang!




Tahniah Harimau Muda!









p/s: man of the match goes to Khairul Fahmi Che Mat

 selalu begini

Selalu ke begini? Setiap kali aku nak cari kedai apa-apa mesti susah gila nak jumpa. Kalau taknak cari, tersengih -sengih bak kupang basi tepi jalan. Petang tadi, aku ngan Azri Batu pergi cari kedai printing nak print poster saiz A1. Lima bijik kedai semua cakap takde print colour. Suwei. Last sekali tanya ahmoi chantek itu kat mana kedai printing. Chomel rasa cam nak gigt je. Aumm. Lepas letak file untuk print, 2,3 kedai on the way balik sengih-sengih tepi jalan. Malang.

Good luck Harimau Muda A! Terkam sayap garuda sampai lunyai. Kasi garuda kenal tinggi langit dan bumi. Aumm!



Sunday, November 20, 2011

 carutan harian

Bodoh berlapis-lapis. Bengong bertingkat-tingkat. memang bangang tahap tapir. Bengap bertalu-talu. Bingai berganda-ganda. Ganda 23. Kebaboom! Sial. Tak nampak ke ada lima kot sign dilarang merokok dalam bas tu? Aku kira. Ker memang tak pandai membaca? Kalau tak reti mengeja takkan buta tak nampak gambar rokok kuuar asap kena silang? Pakai ray ban, dah macam Eric Wong, tapi sign sebesar-besar alam tu pon tak tengok.

Pakai sivik la der. Dalam bas kot. Bukan lori ko nak hembus-hembus sip-sip asap Dunhill 20's ko tu. Aircond bai bukan kipas bot paya. Akal letak kat mana tak tau. Kat groin ke? Orang lain da nazak tahan nafas. Ko boleh selamba sengih-sengih. Perokok sendiri pun tak suka bau rokok sial. Macam lahanat. Ko ngan member ko si driver bas tu dua-dua sama gampang. Sebab tu makin lama makin chelaka. Makan sumpah seranah orang. Melayu. Bodoh tak boleh diajar. Cerdik tak boleh ditumpang.

Aku sound depan-depan kang takut kena halau tepi highway. Mencarut dalam hati je la sepanjang perjalanan Sri Putri sampai Segamat. Jahanam.








Friday, November 18, 2011

 which one is cooler?






Sometimes to show off is look cool. Sometimes it doesn't. Seriously. Showing off is like put kick-me-on-my-face-real-hard sign at the back. It is not cool beans man. A common scenario in Malay drama.

"Wah lawa sial kasut ko. Bling-bling lagi. Brape angkat ni?"

"Lawa kan. Lawa kan. An an an. Bapak aku beli semalam. 2.75 juta dolar Amarika Syarikat sebelah. Kaya tak aku? Kaya kan. An an an. Hahahaha".

Faken show off right. If this ever happen to me, in split second my giant footprint nicely stamped on faggy face of hers. Slap a biatch like a boss bebeh. For me la, being modest and not cocky, is the most beautiful, cool thing you can do. It is like you bring peace to this bitter world.

People will respect you and eventually you will gain trust from them. And then you can rule the world with darkness, evil plan to destroy all good forces. Ultraman, Superman, Batman, Nunja Boy, Power Rangers etc, will vanished. Godzilla, Lord Voldermort, The Joker, Hagemaru, they all will be ruled under you. The one and only. Absolute power. Hahahahahaha.

Enough of this superhero world vanishing evil plan. I've carried away. Sorry. But it's true though. Well, America do this. Act nice with Arabs' countries, supply them with weapon, help a lil bit. Poison the people's mind. In the end, we all can see what they have done to the cocky arabs and their real intention, bring chaos. Iraq, Afghanistan and many countries have fell to their jurisdiction.

Back to the topic. As I said earlier, to not show off is way cooler than to show off. I remember my sister told me once about her schoolmate. One day, a teacher asked every one of her students about their parent's job. The teacher asked my sister's friend.



"Hey Salmiah, (bukan nama sebenar) bapak ko kerja apa ek?"

"Keje biasa je cikgu. Drebar je cikgu."

"Oow. Drebar. Drebar apa?"

"Drebar helikopter cikgu."

"......"


See the difference? This one is ice cool babe. Don't act cool. You're already cool since the first the day. Otherwise you will end up in longkang like me. Damn malu sial.





Wednesday, November 16, 2011

 pay or passion?


Kerja. Antara minat atau duit. Aku rasa aku ni hipokrit. Tak bersyukur pun ada. Kerja dah dapat. Alhamdulillah. Tapi, kalau kerja benda yang kita tak minat, tak ada kepuasan. Right? Ibarat minat makan sambal belacan tapi makan sambal daging. Tak puas!

Kerja yang aku minat, ada. Memang ada. Tapi boleh ke tampung hidup aku? Kalau aku macam dalam cite 3 Idiots, memang aku dah buat ikut kepala lutut aku dah. Tapi tak la realitinya. kalau ada duit ciput, mana nak makan? Mana nak buat belanja? Mana nak tanggung anak-anak bini-bini? Aku ni manusia. Bukan beruk dalam zoo main sebat je apa yang orang baling. Kalau orang baling pisang, cekik. Orang baling pizza, cekik jugak. Orang baling bunga, pun cekik. Dasar beruk!

Orang kata, ada gaji besar best. Kalau aku la kan, bagi la gaji aku tigapuluhtiga ribu sebulan sekalipun, tetap akan habis hujung bulan. Bukan aku sorang la rasanya. Benda macam ni terjadi kat semua orang. Makin besar gaji ko, makin besar selera ko. Macam setan. Kalau gaji sikit, buat cara gaji sikit. Kereta ada empat tayar, satu stereng, satu bumbung. Perodua Kancil sama je dengan Toyota Camry. Kalau gaji sikit jangan gatal tangan nak beli kereta besar. Gitu je sifir dia.

Orang duit sikit survive dengan duit sikit. Orang duit banyak, survive dengan duit Banyak. At the end of the day, masing-masing habis duit. Duit tak pernah cukup. Pokok pangkalnya sekarang, mana anak pilih antara minat atau duit? Arghh. Stress.





 rabu rabak : new radiation symbol

Radiasi. Mati. Lari.








Baru tak baru sangat la. Launched 15 February 2007. Hahaha



sumber: IAEA

Sunday, November 13, 2011

 1001 FACES of SSZians

We're nakama!



Video dah siap bebeh. Dedicated to all my colleague. Enjoice. Sorry kalau tak best. Hahaha




Trimas kepada Abang Azri Batu kerana memberi bantuan logistik dan moral. Aku buat video ni sampai keje yang sepatutnya aku buat tak siap-siap. Haha. Ampun Abang Batu. =) Sila lawat blog jambatanbatu untuk info-info yang menarik. Adios.

Saturday, November 12, 2011

 teaser video 1001 Faces

Finally!



I can have good night sleep malam ni. Video dah siap. Tapi aku nak upload esok. Taknak malam ni. Tak ong. Hahaha. Just a trash promo video. Sabar ye. Esok baru gua upload yang betol-betol pada 1311 hour. Be patience. Nite y'all!



 Liu Bolin : The Invisible One

Time kecik-kecik dulu aku suka tengok cerita Invisible Man. Mungkin sebab cerita tu ada unsur 18SX kot. Aku pun tak pasti. Tapi yang aku pasti, aku nak sangat jadi orang halimunan. Senang nak skodeng orang. Tu imaginasi liar aku masa kecik-kecik la. Sekarang tak dah. Insaf.






Liu Bolin, 38, seorang artis dari China digelar artis halimunan kerana kepakarannya menghasilkan karya yang senggama minda dengan mengecat badannya bagi menyatukan dirinya dengan pelbagai background. Dengan kata lain, camouflage la tu. Tapi serius, karya Liu Bolin memang terbaek. Kalau ikut nafsu serakah aku ni, memang aku cat dah badan aku macam toilet wanita. Hahahaha.

Kalau sebelum ni dalam facebook ada gambar ilusi optik cari kucing dalam semak. Sekarang ni try cari Liu Bolin dalam gambar-gambar ni. Serius stail!












 Bila orang Jepun kawad. Gilak! Gilak! Gilak!

SALUTE!

Seingat aku, dulu aku penah tulis pasal disiplin orang Jepang. Dalam semua bucu segi diorang disiplin. Nak amik makanan masa bencana pun masih sanggup beratur panjang. Hari ni aku ada tertengok video ni. Gilak woo. Memang terbaik la. Kalau disiplin takat budak tadika, takyah mimpi la nak buat macam ni. Snitt!!!







The west parades its military. The east parades its businessmen.

 Kamasutra Laptop

So true!




Aku ni boleh dikelaskan sebagai gila komputer. Kalau aku ada nak buat design ke, video ke, aku memang duk mengadap laptop sampai lebam mata, lenguh-lenguh badan. Macam 2,3 hari ni la. Nak siapkan video untuk SSZ. Sampai subuh pun still ngadap laptop lagi. Macam-macam position aku guna. Meniarap, baring, terlentang, menonggeng sampai tertido. Sebijik macam Kamasutralap ni. Hahahahaha.






Friday, November 11, 2011

 member-member aku gila!


Hari ni aku duk belek-belek gambar masa muda mudi kat UTM dulu. Nostalgia beb. Kalau aku pompuan memang meleleh dah air mata duyungaku ni. 3 tahun. Apa sangat la 3 tahun tu. Pejam celik dah grad. Rasa macam semalam je daftar. Ayat cliche kan. Tapi betul woo. Kejap je rasa. Tengok video kat Korea dalam bilik pastu gelak sorang-sorang macam orang gila. Memang gila sebab aku dah terdidik dengan perangai gila member-member UTM yang gila dalam semua bab. Gila tak gila la tapi kalau duk ngan diorang, sejam cukup la, konfem kepala otak jadi majnun! Wrapped, my friends are all INSANE!


But if the while I think on thee, dear friend,
All losses are restored and sorrows end.
~William Shakespeare









p/s: on my way to publish video for SSZians. need some breathing space.

 11.11.11



damn right!

Wednesday, November 9, 2011

 cari keje



Ni cerita lima, enam hari lepas.

Hari tu aku tension ngan bos aku. Dia suruh wat keje yang tak masuk dek akal aku. Akal dia masuk kot, sebab tu dia suruh. Aku rasa meletup gila hari tu. Panas beb. So aku pun plan nak usha kerja lain. Tengah duk syok-syok belek portal cari keje, ada la ternampak satu iklan kerja ni. Menarik gila. Kerja kat conservation harimau. Menarik, aku bermonolog.

Apa lagi. Aku pon terus readykan resume, letak apa yang patot. Setel. Tengok balik detail permohonan, kena buat esei 300 words kenapa nak join conservation harimau ni. Ah sudah. Masak gua. Bantai je la member aku hasut kat tepi telinga. Aku men tulis je. Duk ulang-ulang saya suka harimau, saya sayang harimau, saya nak jaga harimau.

Aku cite kat mak aku. Terus kena luku. Tanpa soal siasat. Kejam.







Kalau sape nak keje jaga harimau boleh usha kat sini. The Malayan Tiger

 hangin



Aku hangin gila bila menda yang aku jaga betul-betul bagai menatang minyak yang penuh tiba-tiba rosak, hilang. Kalau menda yang aku tak amik port, buat endah tak endah, elok pulak dia jaga diri sendiri. Tak rosak pun. Realiti. Sial.




 rabu rabak: sarcasm kills!




Y'all know well which country.

Thursday, November 3, 2011

Wednesday, November 2, 2011

 rabu rabak: silence!




Enjoying the silence here before transferring to ear-splitting continent. *sigh

Tuesday, November 1, 2011

 1.11.11


Update first untuk bulan November ni. Walaupon kepala aku pecah sampai berdarah-darah sebab lawan bucu almari, kerja berlambak-lambak kat ofis, tapi aku tetap ada rasa nak update blog sampah ni. Tak kira la short entry pon. Dulik hape. Hahahaha.


Anyway, selamat menempuhi bulan November. Que le meilleur viendra à vous!

Sunday, October 30, 2011

 coincidence always amuse us!



Seriously, I find this really interesting. Fact or myth? Coincidence maybe.






Abraham Lincoln? John Fitzgerald Kennedy? Who doesn't ever heard of them? Their death filled with conspiracies and mysteries. Maybe these facts below will wow you even more. Zass!


Abraham Lincoln was elected to Congress in 1846.
John F. Kennedy was elected to Congress in 1946.

Abraham Lincoln was elected President in 1860.
John F. Kennedy was elected President in 1960.

Both were particularly concerned with civil rights.
Both wives lost their children while living in the White House.

Both Presidents were shot on a Friday.
Both Presidents were shot in the head.


Now it gets really weird.

Lincoln 's secretary was named Kennedy.
Kennedy's Secretary was named Lincoln.

Both were assassinated by Southerners.
Both were succeeded by Southerners named Johnson.

Andrew Johnson, who succeeded Lincoln, was born in 1808.
Lyndon Johnson, who succeeded Kennedy, was born in 1908.


John Wilkes Booth, who assassinated Lincoln, was born in 1839.
Lee Harvey Oswald, who assassinated Kennedy, was born in 1939.

Both assassins were known by their three names.
Both names are composed of fifteen letters.

Now hang on to your seat.

Lincoln was shot at the theater named 'Ford.'
Kennedy was shot in a car called ' Lincoln' made by 'Ford.'

Lincoln was shot in a theater and his assassin ran and hid in a warehouse.
Kennedy was shot from a warehouse and his assassin ran and hid in a theater.

Booth and Oswald were assassinated before their trials.

And here's the kicker...

A week before Lincoln was shot, he was in Monroe, Maryland
A week before Kennedy was shot, he was with Marilyn Monroe.



Bit odd eh? True enough.

Friday, October 28, 2011

 Gua made in Besut


Where Sun Befall its Gold Ray, Where Treasures Embraces Natures..






Hari ni den nak cito pasai tempat kelahiran den. Sompono Final Piala Malaysia. Eden sonar ei bukan oghang nogori. Eden oghang republik of Besut. Daerah den ni ada sikit kecelaruan identiti sikit. Kacukan katonyo. Half Kelantanese half Terengganu. Tapi tu cito dulu la. Sekarang ni hundred posen Terengganu.

Den sonar ei banggo jadi anak Besut. Lantak la orang lein nak kato po. Pado sapo yang nak ngato tempat tumpah tali pusat den, baik ekau duduk ontok-ontok yo kek situ. Den nak ceghabih ni kek oghang-oghang laein ni.

Mano tompet laei nak jumpo dalam 1 daerah ado pantai, lata, air tojun, air panas, pulau? Takdo kan? Ekau jangan nak mongak. Besut ajo ado sumo tu. Pulau takyoh cakap la. Bersidai omputih. View baek punyo. Air panas? Perghh. Boto-boto panas. Tak tipu eh. Celup sikit. Masak kaki. Pantai lagi la terbaek. Tak cayo? Moh doreh. Eden tajo. Tu pun kalo nak lepak pantai set Hikayat Merong Mahawangsa la. Boleh pekena aiskrim goreng sekali.

Oghang Besut ni bi-lingual. Boleh cakap loghat Kelate, boleh cakap loghat Ganu. Tak semua la. Rata-rata berloghat Kelate. Gue boleh dua-dua. Sebab gue maso kocik-kocik dulu selalu membuto umah makcik kek Masjid Talaapung nun. So, in advance, gue boleh cakap dua-dua loghat.

Bab mentekodaghah ni yang paling best. Nak makan apo? Ekau kobar yo. Char kue tiaw takdo la. Makanan tempatan la. Apo punyo sombab la. Kueh-kueh banyak la. Sup belut paling best. Hari tu member-member datang, aku tak sempat nak bawak diorang pi pekena sup belut. So awesomely sorry. Kalau nak pekena kopok lekor pun banyak sini. Takyah tunggu nak gi Kampung Losong. Kek sini pon sodap.

Tu je lah kot yang eden nak koba malam ne. Kalau ada laei, eden tulis lain hari. Buat team Negeri Sembilan dan Terengganu, good luck! Play fair and square eh. May the best lads win!





p/s: Iju, sori pinjam bahaso nogori ko! Eden torai. Hahahahahaha


Wednesday, October 26, 2011

 rabu rabak: day to night



Every single day. From day to night. Same shit. Different climate. Happy Deepavali!






Photo: Stephen Wilkes

Monday, October 24, 2011

 demotivational posters

Asyik-asyik letak gambar yang ada motivasi je. Lame ass. Bosan. Pekena sekali gambar yang kena troll. Macam lahanat bak kata wan. Like his style. Cool meh. Hahaha