Friday, December 16, 2011

postulate dea the great

Semalam aku lepak ngan member aku si Wan kat Putrajaya. Tengah kencang menyembang, dia bukak citer pasal bos dia bagi soalan fizik kat dia. Al maklumla Bachelor of Science(Pure Physics). Yang sedihnya dia cakap dia tak dapat jawab, padahal soalan mudah je. Dia cakap la mudah, mana tau dia gebang je lebih kan. Awal tu aku tergelak la sebab pe jadahnya keje kat KKM pastu bos bagi soalan fizik.

Pastu aku keawangan. Kita dah belajar tapi kenapa by the time habis belajar macam susah nak apply menda tu kat life? Belajar dah tinggi gila babeng. Tak rasa rugi ke? Ilmu masa kecik, comel, montel, dapat pulak ingat sampai la ni kan. Sebab kita memang selalu guna dan apply menda tu. A,b,c, 1,2,3, tambah tolak darab bahagi semua tu small the pieces je. Ada ke persamaan Schrödinger orang guna as daily basis? Pergi kedai mamak, sembang pasal operator Hermitian. Gila salute ah!

Tak payah tipu la cakap ko ada buat. Melainkan masa tu lagi 2,3 jam nak exam pastu ko lapar macam gampang pastu pergi cekik kat kedai mamak. Tangan kanan suap nasi, tangan kiri pegang nota. Aku tak tau la orang lain, tapi aku belajar memang untuk lulus exam, dapat cari kerja, duit masuk poket. Sebab tu aku benak kalau nak ingat and guna balik beberapa benda yang aku dah belajar. Masa tengah panas-panas belajar pun berair mata nak jawab EM, sekarang ni, huh, sorry to say la. Memang out.

Sedangkan mengaji Al-Quran pun kalau dah lama tinggal boleh buat keras lidah nak baca, ni kan pula ilmu duniawi. Bukan benda je boleh berkarat beb. Postulat aku, sekarang ni ramai yang belajar bukan sebab nakkan ilmu tapi lebih kepada mengejar kelangsungan dan kesenangan hidup. Certain people don't.





4 comments:

azri_batu said...

berdarah mata tgk gmbr

Nazreen Hashim said...

HOT SEX: HOW TO DO IT??

esok lusa aku gi mph nak cri buku tu..baru eksaited nk study..gagaga..

naqib faiz said...

nampak je kan ko.. aish2

Anonymous said...

wan memey..