Wednesday, December 7, 2011

Review: Misteri Jalan Lama



Satu lagi filem yang aku rasa oh shit sangat-sangat. Tapi aku tabik kat bro Afdlin sebab berani mencuba sesuatu yang baru. Berani mencuba tak bermakna hasilnya terbaek.

Awal-awal tengok rasa macam menarik jugak la. Tapi bila start je keluar cgi, terus fuu. Hampeh. Upin-ipin lagi real. Yang bertambah spoil bila Nasir Bilal Khan keluar pakai baju zirah yang nyata mcam plastik dan berseluar fit kaler emas. Defak? Lawak woi. Tangan encik Nasir jadi besar bila pakai baju zirah tu ala-ala Zul Yahya dalam Pepaya.Dah la lagi besar daripada peha.Masa Harak kena pukul ngan Indra pun gila sial lawak. Nampak sangat Afdlin dalam kostum Harak sebab kena tarik pun tersekat-sekat.

Scene Illya jadi raja bunian lagi sial. Teringat kat cite Power Rangers. Sebijik. Que Haidar dan Hans Isaac memang tak payah cakap la. Diorang pelakon senior. Konfem-konfem la tahap lakonan superb. Scene Marion Caunter dengan Que masa malam pertama alam bunian menarik gak la. Aku rasa tu je kot yang misterinya. Nam Ron, memang aku minat sejak tengok citer Gaduh lagi. Dia jadi gengster yang gila stailo. Hang wat ghopla jingga noh.

Barisan pelakon semua superb. Tapi sayang, suntingan, kesan spesial dan CGI memang cam taik. Filem ni sebaris dengan Magika dan Sucker Punch yang mampu membuatkan aku tido dalam panggung. Konklusinya, filem ni tidak memberi impak seram pada aku tapi, berjaya membuatkan aku gelak dekah-dekah dari awal cite sampai keluar jalan ke kereta. Aku suggest kepada sesiapa yang baru putus cinta, yang frust, yang tengah tension, supaya tengok cite ni. Hilang stress. Jangan pergi tengok Ombak Rindu. Bertambah stress nanti. Haha.

1 comment:

azri_batu said...

hahaha..sedap mu kutuk cito tu.. memang patut dikutuk..tahniah bro