Friday, October 28, 2011

Gua made in Besut


Where Sun Befall its Gold Ray, Where Treasures Embraces Natures..






Hari ni den nak cito pasai tempat kelahiran den. Sompono Final Piala Malaysia. Eden sonar ei bukan oghang nogori. Eden oghang republik of Besut. Daerah den ni ada sikit kecelaruan identiti sikit. Kacukan katonyo. Half Kelantanese half Terengganu. Tapi tu cito dulu la. Sekarang ni hundred posen Terengganu.

Den sonar ei banggo jadi anak Besut. Lantak la orang lein nak kato po. Pado sapo yang nak ngato tempat tumpah tali pusat den, baik ekau duduk ontok-ontok yo kek situ. Den nak ceghabih ni kek oghang-oghang laein ni.

Mano tompet laei nak jumpo dalam 1 daerah ado pantai, lata, air tojun, air panas, pulau? Takdo kan? Ekau jangan nak mongak. Besut ajo ado sumo tu. Pulau takyoh cakap la. Bersidai omputih. View baek punyo. Air panas? Perghh. Boto-boto panas. Tak tipu eh. Celup sikit. Masak kaki. Pantai lagi la terbaek. Tak cayo? Moh doreh. Eden tajo. Tu pun kalo nak lepak pantai set Hikayat Merong Mahawangsa la. Boleh pekena aiskrim goreng sekali.

Oghang Besut ni bi-lingual. Boleh cakap loghat Kelate, boleh cakap loghat Ganu. Tak semua la. Rata-rata berloghat Kelate. Gue boleh dua-dua. Sebab gue maso kocik-kocik dulu selalu membuto umah makcik kek Masjid Talaapung nun. So, in advance, gue boleh cakap dua-dua loghat.

Bab mentekodaghah ni yang paling best. Nak makan apo? Ekau kobar yo. Char kue tiaw takdo la. Makanan tempatan la. Apo punyo sombab la. Kueh-kueh banyak la. Sup belut paling best. Hari tu member-member datang, aku tak sempat nak bawak diorang pi pekena sup belut. So awesomely sorry. Kalau nak pekena kopok lekor pun banyak sini. Takyah tunggu nak gi Kampung Losong. Kek sini pon sodap.

Tu je lah kot yang eden nak koba malam ne. Kalau ada laei, eden tulis lain hari. Buat team Negeri Sembilan dan Terengganu, good luck! Play fair and square eh. May the best lads win!





p/s: Iju, sori pinjam bahaso nogori ko! Eden torai. Hahahahahaha


5 comments:

ae said...

cntik lak view pntai bukit keluang...edit2

Nina said...

comel comel comel.. ahha... giler jang oii... ckp loghat nogori ...

puteri bunian said...

omak aiii,, paeh.. sojak bilo lak ko pandai ckp noghoghi nie. handa aa..
hehe.. bagos2.. *clapping*

azri_batu said...

bahaso alien mano la mu guno ni,..ore n9 kecek bahasolaen

Anonymous said...

prnh smpi kat besut:)