Saturday, October 8, 2011

idealogi cikgu sejarah form 3

Benda yang jadi utmost priority makhluk bumi sekarang ialah duit. Tak kira la tua muda, gemuk kurus, cina, india, caucasian, malay, nigger, semua perlukan duit. Am I right? Kalau ada yang cakap salah memang aku tak tahu la dia datang dari planet mana. Planet Zorgos barangkali.


"Alaa. Ulat dalam batu pun boleh idup. Takde duit apa."


Bangkek jugak ayat ko ni. Ayat cliche! Memang la menatang tu boleh hidup kalau takdak duit dah memang dia makan free aje keje. Tak kuar duit sesen pun nak beli makanan, baju bagai. Emas besar Titanic pun tak bernilai kalau tak boleh tukar jadi duit. It is only as good as a shiny goldish brick. See here, everything need money to sustain our life. Clothes, foods, medical expenses, mas kahwin, duit hantaran. Sedangkan nak masuk jamban pun kena ada paling kurang 20 sen. Kalau takde memang dalam semak la jawabnya.

Ada orang kata, " Aku belajar sebab aku cintakan ilmu, bukan belajar sebab nak duit." Bagi aku, bullshit. Memang la ada certain people belajar sebab betul-betul cintakan ilmu. Tapi keadaan dunia sekarang ni memaksa kita kena ada duit. Dengan tahap ilmu yang kita ada tu la kita cari punca rezeki, hantar resume sini sana, mintak keje. Lagi tinggi belajar lagi tinggi gaji. So in simpler word, kita belajar sebab duit. Haha. Tu idealogi cikgu sejarah form 3 aku and I'm just stupidly agree.









p/s: money, money, money. bila la nak masuk ni.

4 comments:

ae said...

haha..sabor yerk...nanti dpt bonus kte share ek..haha

azri_batu said...

aku xsuke duit!

naqib faiz said...

hahahaha..cheh. sah makhluk planet zorgos

ae said...

zaman batu ni..ptut la xnk duit..