Friday, October 7, 2011

bajet siak!



Bajet 2012-Umur wajib bersara bagi penjawat awam dilanjutkan daripada 58 kepada 60 tahun.



For me, what the hell? Kenapa mesti naikkan umur persaraan? Malaysia sekarang kan dah maju. Sistem pendidikan dah meningkat. IPTA dah banyak. Tak kira lambakan IPTS lagi. So, in a simple word, jumlah graduan setiap tahun akan meningkat. Kadar pengangguran akan meningkat. Do you see the point here?

Jumlah graduan ramai, tapi spot untuk kerja dalam kerajaan kurang sebab penjawat awam yang umur dah lanjut masih boleh berkhidmat. Don't count the private sector job spot. Lagi susah nak masuk. We now need fresh ideas from our graduates. Not same old school, cliche notion from them. I don't mean that they(penjawat awam veteren) are useless. No. In fact we still need them to show us the way. Kudrat orang muda berbeza dengan orang berumur. It's true that they have lots of experience, but man-man la nak tetapkan umur persaraan. Biar la praktikal sikit keputusan tu. Don't just keep them as liability. Please, consider a bit our generations.




Teringat member aku bagitau pasal piramid kapitalis. Ada 3 golongan. Golongan atasan, golongan pertengahan, dan golongan bawahan. Golongan atasan akan bergantung kepada sokongan golongan pertengahan yang mana majoritinya civil servants. Golongan bawahan pula akan bergantung kepada bantuan golongan pertengahan dan campur tangan golongan atasan. So, sekarang ni golongan mana yang paling untung? Golongan mana yang paling rugi sekarang?






p/s: dalam bajet 2012 ada sentuh pasal bonus. suka wei




3 comments:

azri_batu said...

aku xcaye pasal bonus tu selagi xdapat

Nina said...

aku lag tak caye.. nyampahnye.. asal name aku jerk kat chatbox ko tuh.. cmne nak delete eh?

ae said...

btol tu..setuju sgt! ada ke patut..tua2 nk p kerja lagi...xleh nk byg..
yea..kalo btol dpt bonus..nk pauuuuu lah :P