Friday, March 16, 2012

Book: Dilema Melayu & The Spear and The Kerambit



Dah lama sebenarnya aku habiskan buku Dilema Melayu ngan The Spear and The Kerambit. Cuma tak sempat nak buat review. Malas sebenarnya. Bukan jenis aku yang tulis post yang berilmu gila-gila. Tak reti ah. Geli.





Kesimpulannya, Dilema Melayu hasil tangan Dr. Mahathir pada zaman tu sangat la terbaik. Dia kaitkan semua faktor tentang ketidakupayaan dan ketidakbolehmampuan bangsa Melayu untuk survive kat tanah tumpah sendiri. Banyak sisi yang Dr. M kaji, daripada segi keturunan, sikap dan perangai, adat dan sebagainya. Dia selitkan juga strategi bangsa pendatang pada zaman dulu bagi meneruskan kelangsungan hidup mereka dan bagaimana mereka boleh berjaya especially Chinese. Buku ni adalah an eye-opener for Malays. As stepping stone for sure. 





The Spear and The Kerambit dedicated for the VAT69 squad in PDRM. VAT69 stand for Very Able Troopers 1969. Menceritakan tentang kewujudan pasukan komando polis bagi memerangi komunis pada zaman ubi kayu dan menghapuskan saki baki komunis. The Spear and The Kerambit is the symbol of VAT69. Spear, long and strong. Kerambit, small weapon yet deadly. Liku-liku, cabaran dan saat genting menghadapi komunis turut diceritakan dalam buku ni. Penulisan Bahasa Inggeris yang simple dan mudah difahami. Buku ni ditulis sendiri oleh bekas ketua VAT69, A. Navaratnam.

Dua buku ni bagi aku berbaloi la untuk dibaca. Coming soon, Saya Pun Melayu by Zaid Ibrahim, A Map of Terengganu by Awang Goneng. Insyaallah. 





1 comment:

azri_batu said...

ada sor lg best...al-Quran