Thursday, April 21, 2011

jangan bersedih kawan.

Jam sekarang menunjukkan tepat pukul 3.50. Sisa-sisa Mamee Sluuurrpp Kari Berapi dalam mangkok oren amil cuba aku habiskan. Sendat perut bahang (baham) 2 bungkus. Pergghh. Tapi aku tak makan sorang. Share ngan rumate. Orang kata sharing is caring. Bagi aku itu semua bullshit! Sharing is you're not cheap. Not sharing is CHEAP. Cheap, man. Cheap. Aku hangin gila kalo orang cakap aku cheap. Haha.

Sedang aku syok duk sluurpp baki megi tu, tiba-tiba je aku rasa megi tu sedap sangat. Tak tahu kenapa. Serdak perencah dia kot. Bingkis aku dalam hati. Kenapa masa megi ada banyak tadi aku tak rasa macam ni? Monolog aku sendirian. Bingung. Tingg. Mentol idea aku nak mengupdate blog tiba-tiba menyala. Ilham datang.

Aku rasa la kan, manusia ni kalau possess something in bundle, I mean plenty of it, tak kira la apa menda sekalipun. dia tak akan merasa nikmat menda tu. Macam tadi la. Masa megi banyak, tak rasa lagi kesedapan megi tu. Tak appreciate rasa megi tu. Tapi bila megi tu da surut sampai nampak dasar mangkuk, baru la terkedek-kedek sibuk nak makan betul-betul. Nak bagi lebih rasa katanya. Bila dah habis, dah takde, baru la menyesal.




Sama gak macam rokok. Masa baru pop kotak Dunhill 20s, isap pun macam nak taknak je. Maklum la, rokok banyak lagi. By the time rokok tinggal 2,3 batang, baru la nak isap macam orang gila khinzir. Selagi api tu tak sampai kat filter, selagi tu la dia isap. Sampai panas bibir sebab panas. Apa punya makhluk la. Dah sampai hujung nyawa rokok. baru nak sedut sampai pening kepala. Haha.

Kita manusia ni pun sama. Setiap hari mesti ada bebelan, rungutan, komplen, macam-macam lagi la. Paling tak pun, melontarkan kata-kata sumpah seranah kat pak guard. "Chelaka la pak guard. Saman aku.", " Sial punya pak guard rantai moto aku.". Setiap hari ada je yang tak kena ngan hidup kita ni. Lepas tu tension-tension lak. Mula la nak wat muka ketat. Mulut tu muncung dah macam burung belatuk dah.

Standard la tu der. Hidup ni memang banyak dugaan. Kalau takde aral, memang tak happening la hidup ni. Anggap la cabaran tu macam makan chewing gum. Kunyah-kunyah sampai da tawar, pastu buang. Jangan telan. Nanti membawa mudarat. Jangan duk pikir sangat masalah tu. Nanti terbawak-bawak sampai tak betul kepala hotak tu. Memang la kadang-kadang cabaran tu boleh wat kita lembik lutut nak mengahadapinya. Sabar la. Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang bersabar. La tahzan friends!






p/s: apparently I can't hold my lust to touch the keyboard, write entries and click 'Publish Post'. Blog, you whines so much. Hate you!

7 comments:

aeina said...

ada maksud mendalam nieh

MofarRahman said...

aku suka analogi chewing gum. woah!

naqib faiz said...

ae: takde

mofar: hahaha.. mg mmg memahami.. haha

amalina afif afandie said...

Eh? :)

P/s: merokok membahayakan kesihatan!

naqib faiz said...

afif: betol3.. smoking kills!

amalina afif afandie said...

tahu smoking jugopp ;p

naqib faiz said...

bilo maso pulok.. hmmm